6 важливих речей, на які варто звернути увагу перед покупкою тактичного ножа

васильков 38 |
28-12-2022 |
новини Васильків [/xfgiven_gallery]

Поділитися сторінкою Поділитися в Facebook Поділитися в Telegram Поділитися в Whatsapp Поділитися в Viber

Тактичний ніж – важлива частина вашого спорядження. Якщо ви дійсно плануєте використовувати свій ніж у насправді складних умовах, важливо щоби він був здатний не тільки пережити серйозні нагрузки, але й був максимально корисний при виконанні самого широкого спектру завдань. У цій статті ми нагадаємо вам про сім речей, на які слід звернути увагу, перш ніж вибрати та купити свій тактичний ніж.

Зверніть увагу на хвостовик ножа

Хвостовик – частина клинка, яка входить у рукоять ножа. Клинок та хвостовик є єдиним цільним шматком сталі. Ножі які називають фултанг (Full Tang) мають хвостовик, який тягнеться по усій довжині рукоятки до самого її кінця. 

Багато ножів, які заявлені, як тактничні насправді мають хвостовики, які лише частково входять у рукоять на не значну глибину, або мають хвостовики, які приварені до клинка, а не є його частиною. 

Часто у таких ножів дизайн рукояті (так званий “всадний монтаж”) не дозволяє помітити подібні недоліки, бо хвостовик просто не видно. 

Ножі типу фултанг частіш за все демонструють, як то кажуть, “товар лицем” – рукоять побудована з пари бічних накладок, тому цільний хвостовик можна побачити у усій красі, та остаточно переконатись, що ніж зроблений правильно. 

Безумовно, рукоять типу фултанг – кращий варіант конструкції, якщо ви точно хочете переконатись що ніж, який ви купуєте насправді міцний і його лезо не відламається. Вам навіть не доведеться для цього розбирати сам ніж.

Рукоять ножа

Існує багато матеріалів, з яких виготовлені рукояті ножів, від різних сортів деревини чи шкіри до полімерів та твердої гуми. Загалом, для тактичного ножа підійде більшість з цих матеріалів, якщо вони достатньо якісні. Головне – уникати ножів з порожнистою рукояттю. Деякі ножі виживання та тактичні моделі мають порожнисту рукоять, яка дозволяє зберігати в них інші невеликі предмети, такі як сірники або нитки. 

Є багато причин уникати цих ножів. 

По-перше, ніж буде слабшим і з більшою ймовірністю зламається. 

По-друге, давайте розглянемо практичність зберігання всіх ваших інструментів у рукояті. Якщо ви втратите свій ніж, усі ваші ці речі будуть втрачені разом з ним. Та й розбирати рукоять ножа кожного разу, як вам знадобились сірники? Це навить звучить незручно. 

Також слід уникати таких “гаджетів”, як компас в рукояті. Як правило, ці компаси постійно “брешуть” та ламаються, а сам ніж через них  втрачає таку важливу ударну поверхню, як навершя рукояті.

Матеріал клинка

Леза тактичних ножів виготовляються з нержавіючої або вуглецевої сталі. 

Нержавіюча сталь невибаглива до вашої уваги і може довго служити без іржавіння. 

Клинок з вуглецевої сталі зазвичай довше буде залишатись гострим, але він куди більш сприйнятливий до іржі. 

Обидва варіанти та підходять для тактичного ножа. Все зводиться до питання відносності переваг. Подумайте, чому ви віддаєте перевагу більше? Лезу, яке довше зберігається гострим? Чи такому, яке не іржавіє?

Дизайн клинка

Тактичні ножі можуть мати як звичайну пряму, так і зубчасту (серейторну) ріжучу кромку. Інколи вони мають обидві разом. 

Класична ріжуча кромка краще підходить для різьблення по дереву, її набагато легше заточити у польових умовах. Інколи для цього можна використати навіть звичайний гладкий камінь з узбіччя дороги. 

Серейтор вимагає наявності спеціального точила, але він просто чудово ріже ремені, тканину та мотузки.

Лише вам вирішувати, що саме вам потрібно.

Довжина леза та вага ножа

Оптимальною буде довжина клинка близько 15 см, та вага близько 180 г.  

Товщини клинка близько 3,5 мм частіш за все достатньо. З одного боку, клинок повинен бути достатньо товстим, щоб витримувати навантаження. З іншого боку, не слiд захоплюватись дуже товстими, “ломовитими” клинками. Вони міцні, але різати такий ніж буде гірше. 

Занадто довгий та важкий ніж ніж може бути скоріше перешкодою, ніж інструментом. Занадто малий може бути неефективним. Виберіть ніж, достатньо довгий, щоб бути корисним, але не такий довгий, щоб він став незручним.

Піхви чи чохол

Піхви можуть здатися не важливим аспектом, але це не так. Піхви впливають на те, як ви носите ніж і як витягуєте його. 

Сучасні піхви з кайдексу добре фіксують ніж, та часто мають багато варіантів підвішування до пояса чи спорядження. 

Не зайвим буває і ремінць, який фіксує рукоять у піхвах. Він додатково гарантує, що ваш ніж не випаде під час вашого пересування по місцевості.

Шкіряні та тканинні піхви дещо поступаються зручністю та надійністю кайдексним.

Висновок

Купуючи тактичний ніж, слід враховувати багато речей. Мають значення конструкція. матеріали, якість виготовлення. На все це варто звернути увагу. Не вибирайте ніж, який ви бачили у кіно. Виберіть надійний та зручний інструмент, яким ви зможете користуватись, який не подведе вас. Зрештою, ви самі маєте вибрати свій ніж, ми лише дали кілька порад, та бажаємо вам успіху!