ОСББ та "совки"
У Василькові, на Масиві 28 лютого о 15:00 відбулося своєрідне зібрання (міні-Майданчик) жителів одного з батоквартирного будинків з метою СТВОРЕННЯ спілки власників будинку (в просторіччі - ОСББ).
На це зібрання, як зазвичай, прийшло мало народу десь біля п’ятої частини від жителів. Як зазвичай, всім- все "до лампочки"..., поки жарений петух не прокукурікає...
Деякі особисті спостереження та роздуми від цього зібрання.
...Організатор зібрання ХОВАЛКО Михайло Михайлович старався як міг. Вмісті з представниками під’їздів було заздалегідь здійснено повідомлення, обхід жителів (...був-би результативний НАСЛІДОК!!!), нарисовані деякі інформаційні плакатики, словом ЛЮДИ ГОТУВАЛИСЯ (старалися, як могли).
Що мені дуже не сподобалося, так те, що ВИСТУП Михайла Михайловича дуже багато разів переривався, а то і фактично "глушився" "знатоками", які в справі участі не приймали і не приймають, але ж... коли справа доходить до говорильні, то тут вони "попереду всієї планети". Мало того, деякі говірливі учасники ніякого відношення до будинку взагалі не мають, прийшли просто "потріпатися" (гірше, коли вони виконували чиєсь "замовлення").
Дуже мені не сподобалося відношення жителів як до виступаючого, так і до представників під’їздів. Склалося таке враження, що ця справа - створення ОСББ потрібне виключно ініціаторам, а не всім жителям будинку. Дійшло до якихось майже звинувачень... Словом, замість "СПАСИБІ" та "ДОПОМОЖЕМО ВСИМ, ЧИМ МОЖЕМО" на організаторів була здійснена якась навала...
Чим закінчилося зібрання??? ...та нічим. Перенесли на наступне зібрання, яке буде скликано потім... може бути... колись...
...Це було видно по "притухлому вогоньку" в очах ініціаторів. Особисто Я, на місці ініціаторів "внутрішньо поматерився б, ...та плюнув би на все". Але це я про себе говорю і сподіваюся, що в ініціаторів створення ОСББ нерви міцніші, і погляди оптимістичніші.
Що я для себе персонально ЗАПОЛУЧИВ з цього зібрання ???
...По перше, - враження, що як ми внутрішньо були "совками" так і зосталися. Причому не "радянськими людьми", а іменно "совками" /різниця є/.
Багато хто надіється, що проблеми самі по собі вирішаться, або прийде добрий дядя у вигляді ЖЕКу, або Управляючої компанії, або ще чогось і ... життя стане легше і красивіше, а все навколо цвіте та пахне...
...Ага!!! ЩАС!!! Держава чітко, однозначно визначила стратегію для всіх жильців: - ПІШЛИ ВИ ВСІ В БАНЮ!!!, причому, ВСІ, вмісті з вашими будинками, тепломережами, ремонтами. Знати не знаємо і знати не хочемо!!! (це Держава, точніше її керівництво). Мовляв, так потрібно для євроінтеграції, по іншому ...ну ніяк!!! Можете поскаржитися, куди хочете, бажано в ООН...
...Ось цього, що Держава "відкараскується" від вирішення проблем, зрозуміти народ до кінця НЕ ХОЧЕ. Типу того, що хтось щось вирішить... НЕ ВИРІШИТЬ НІХТО!!! (хоч заваліться з своїм будинком).
...По друге - у жильців відсутнє розуміння того, що з зазначеної ситуації є тільки два виходи:
перший - створення спільних товариств власників будинку (далі- ОСББ), та взяття всієї "влади" над будинком в свої руки /це найбільш складний підхід/;
другий - спостерігати, коли після розвалу ЖЕКів, альтернативні (приватні) Управлінські компанії (далі - УК) візьмуть процес в свої руки...
А запам’ятайте - у кого влада, хто керує процесом, в того ГРОШІ (причому гроші жителів).
Тільки в першому випадку грошима розпоряжаються ЖИТЕЛІ (через ОСББ), а в другому - "Альтернативщики" (через приватні УК)... а як вони розпоряжаються, це їх справа. Бігати УК за кимось та звітуватися не будуть. Та і з тарифами - це їх справа, що та як виставляти!!! Це ж приватники!!! Жалійтесь хоч в ООН!!!...
...По третє- створення ОСББ та його функціонування можливе при наявності ОРГГРУПИ, а Голова ОСББ повинен бути непоганим менеджером, причому стійким до "наїздів" та різних негораздів... Якщо цього не буде, то гріш ціна такому ОСББ.
В четвертих (як мені кажеться) - активність жителів та підтримка керівництва ОСББ повинна бути масовою, а не пасивною, без цього "каші не звариш".
От такі поверхневі, абсолютно непрофесійні, ділетантські враження я отримав під час зазначеного зібрання...
Цікаво, а чи буде наступне зібрання, чи вже все... ГАПЛИК!!!???, ...видохлися "на переправі"???. Мені вважається, ...що видохлися...
====
...Тільки я знаю, що якщо процес в руки візьмуть Управлінські компанії (УК), то в них Головною задачею буде не вирішення проблем жильців, а отримання прибутку. Появляться мерседеси, дачі, тощо...
А жильці??? ...а платить будуть по повній схемі "дяді в карман", а не будеш платити, то ... відріжуть, ...відключать, квартиру відберуть ( а можуть і віддубасити). Це ж приватники, а не Держава, цяцькатися вони не будуть. Держава буде стояти осторонь, в процеси не вмішуватися...
=====
Так, що вибирати між ОСББ та УК це теоретичний вибір ЖИЛЬЦІВ.
Чому теоретичний вибір??? Та тому, що ми "совки", вибирати не вміємо і не хочемо. СОВКИ МИ!!! (і я в тому числі), ...совки.... відповідно і заслуговуємо...