СТИХІЙНА ТОРГІВЛЯ СТАЄ ПОТЕНЦІЙНО НЕБЕЗПЕЧНОЮ ДЛЯ СПОЖИВАЧІВ.

Стихійна торгівля – потенційна небезпека для споживача. Продукти харчування, які безконтрольно реалізують несумлінні підприємці, приватні особи з рук, не пройшли лабораторний контроль, не мають відповідного маркування, умов для зберігання , не упаковані належним чином не забезпечують безпеку для здоров’я  споживача. Тобто, споживання  таких продуктів  може спричинити небезпечні  гострі кишкові інфекції.

У жодній європейській країні не побачимо вуличних продавців на тротуарах чи в інших не облаштованих для цього місцях. Проте на вулицях та площах нашого міста, у дворах та інших невстановлених місцях  ми можемо спостерігати за несанкціонованим збутом м’ясних і молочних продуктів, риби, городини тощо. Попри те, що придбані з рук продукти харчування не відповідають санітарним нормам, люди часто ігнорують ці застереження, вважаючи, що такі продукти дешевші і свіжіші, від господаря, а не від перекупників, та й заощаджується час на відвідування ринку чи супермаркету.


Крім торго, повідомляємо, що продаж харчових продуктів у невстановлених місцях  – це правопорушення.

Відповідно до статті 160 Кодексу України про адміністративні порушення торгівля в містах з рук на вулицях, площах, у дворах, під’їздах, скверах та в інших невстановлених місцях тягне за собою накладення штрафу від 1 до 7 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією предметів торгівлі або без такої, а торгівля з рук у невстановлених місцях промисловими товарами тягне за собою накладення штрафу від 6 до 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією предметів торгівлі, а статтею 164 цього Кодексу передбачено відповідальність за порушення порядку провадження господарської діяльності.


Жителі міста повинні розуміти: придбаний у невстановленому місці товар у випадкової людини, в умовах, що не відповідають нормам його виготовлення та зберігання, у будь-який момент може обернутися великим лихом для покупця та його родини. Але, на жаль, не завжди громадяни розуміють згубність та небезпеку для здоров’я придбання харчових продуктів у таких місцях. Необхідно, щоб усі жителі міста налаштувались на боротьбу зі стихійною торгівлею. Жодні адміністративні заходи з рейдовими перевірками повністю її не ліквідують, бо попит народжує пропозицію.


Найефективніший спосіб боротьби зі стихійної торгівлею – не купувати продукти харчування у невстановлених  місцях.

 
Адреса:
Телефон:
Електронна адреса:
    ВАСИЛЬКІВСЬКА МІСЬКА РАДА
    08600, Київська область, м. Васильків, вул. Соборна, 56
    +38 (04571) 2-22-51
    vasylkiv.org@gmail.com