Рада підтримала законопроект «Народного фронту» щодо добровільного об'єднання територіальних громад

васильков 1 447 |
5-04-2018 |

Поділитися сторінкою Поділитися в Facebook Поділитися в Telegram Поділитися в Whatsapp Поділитися в Viber

Верховна Рада України підтримала законопроект №6466 авторства, зокрема, представників «Народного фронту», який сприятиме децентралізації публічної влади та створенню нових великих територіальних громад.
Коментуючи важливість ухвалення даного законопроекту, народний депутат фракції «Народний фронт» Ярослав Єдаков наголосив, що він значно активізує процес добровільного приєднання до територіальних громад міст обласного значення інших територіальних громад, а також надасть потужного імпульсу децентралізації публічної влади та створенню нових великих територіальних громад.



«Необхідність прийняття цього законопроекту виникла через те, що об’єднання одних територіальних громад з іншими не здійснюється через об’єктивне небажання міських голів та міських рад міст обласного значення йти на нові місцеві вибори для об’єднання з малими сільськими, селищними громадами.


Ухвалені зміни до Закону «Про добровільне об’єднання територіальних громад»вирішують цю проблему, пропонуючи поширити на територіальні громади міст обласного значення порядок приєднання до спроможних об’єднаних громад інших
без проведення перших виборів до міської ради», - пояснив Ярослав Єдаков.
Він підкреслив, що на таке рішення Верховної Ради чекали 47 міст обласного значення, а це майже 25 мільйонів громадян. Водночас Ярослав Єдаков зауважив, що основним принципом ухвалених змін є добровільність об’єднання.


«Об’єднання має відбуватися виключно за згодою територіальних громад, зурахуванням інтересів місцевих мешканців. Добровільне об’єднання – це правотериторіальних громад на самовизначення та успішний розвиток територій.
Штучно склеювати межі чи ламати когось через коліно – неприпустимо», - підкреслив представник «Народного фронту».


Ярослав Єдаков наголосив, що представники фракції «Народний фронт» є авторами та співавторами низки документів, які стосуються процесу децентралізації. Зокрема, за його словами, мова йде про ініціативи щодо вирішення питань добровільно об’єднаних громад, що об’єднались у межах цілого району, підтримки інституту старост, урегулювання питань об’єднання громад, що належать до різних районів та багато інших.


«Захист інтересів місцевого самоврядування – є і завжди буде одним із пріоритетів у діяльності представників «Народного фронту», - резюмував парламентар.