Термін прийняття рішення про анулювання реєстрації платника єдиного податку у разі порушення ним умов перебування в відповідній групі

Підпунктом 3 п. 299.10 ст. 299 Податкового кодексу України (далі - ПКУ) визначено, що реєстрація платником єдиного податку є безстроковою та може бути анульована шляхом виключення з реєстру платників єдиного податку за рішенням контролюючого органу у випадках, визначених п.п. 298.2.3 п. 298.2 ст. 298 ПКУ.


Відповідно до п.п. 298.2.3 п.298.2 ст.298 ПКУ підставами для анулювання реєстрації платника єдиного податку за рішенням контролюючого органу є:

перевищення протягом календарного року встановленого обсягу доходу платниками єдиного податку першої і другої груп;


перевищення протягом календарного року обсягу доходу, встановленого п.п. 3 п. 291.4 ст. 291 ПКУ, платниками єдиного податку першої і другої груп, які використали право на застосування інших ставок, встановлених для третьої групи;


перевищення протягом календарного року встановленого обсягу доходу платниками єдиного податку третьої групи;


застосування платником єдиного податку іншого способу розрахунків, ніж зазначені у п. 291.6 ст. 291 ПКУ;


здійснення видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування;


перевищення чисельності фізичних осіб, які перебувають у трудових відносинах з платником єдиного податку;


здійснення видів діяльності, не зазначених у реєстрі платників єдиного податку;


наявність податкового боргу на кожне перше число місяця протягом двох послідовних кварталів;


здійснення платниками першої або другої групи діяльності, яка не передбачена у підпунктах 1 або 2 п. 291.4 ст. 291 ПКУ.


Крім того, абзацом першим п. 299.11 ст. 299 ПКУ передбачено, що у разі виявлення відповідним контролюючим органом під час проведення перевірок порушень платником єдиного податку першої - третьої груп вимог, встановлених главою 1 розд. XIV ПКУ, анулювання реєстрації платника єдиного податку першої - третьої груп проводиться за рішенням такого органу, прийнятим на підставі акта перевірки, з першого числа місяця, наступного за кварталом, в якому допущено порушення. У такому випадку суб’єкт господарювання має право обрати або перейти на спрощену систему оподаткування після закінчення чотирьох послідовних кварталів з моменту прийняття рішення контролюючим органом.


Отже, у разі виявлення контролюючим органом під час проведення перевірки порушень платником єдиного податку вимог, встановлених п.п. 298.2.3 п.298.2 ст.298 ПКУ, складається акт перевірки в якому зазначаються такі порушення. На підставі акту перевірки приймається рішення контролюючого органу про анулювання реєстрації платника єдиного податку, з першого числа місяця, наступного за кварталом, в якому допущено порушення.


При цьому нормами ПКУ не передбачено терміну прийняття контролючим органом рішення про анулювання реєстрації платника єдиного податку на підставі акта перевірки.


Крім того рішення, прийняті контролюючим органом, можуть бути оскаржені в адміністративному або судовому порядку (п. 56.1 ст. 56 ПКУ).

Аналогічні роз’яснення можна знайти на сайті Державної фіскальної служби (sfs.gov.ua) у розділі Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс (https://zir.sfs.gov.ua) у категорії 107.09.


Києво-Святошинська ОДПІ

 
Адреса:
Телефон:
Електронна адреса:
    ВАСИЛЬКІВСЬКА ОДПІ
    08600, Київська область, м. Васильків, вул. Декабристів, 45
    +38 (04571) 2-32-55
    kyivobl.vasylkiv@sfs.gov.ua