ПРО СИТУАЦІЮ НА ПРОДОВОЛЬЧОМУ РИНКУ МІСТА.

З 1 липня  2017 року, відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 07 червня 2017 року № 394, скасовано державне регулювання цін на низку продуктів “соціального значення” – хліб, борошно, макаронні вироби, крупи, цукор, м’ясо, варені ковбаси, молочні продукти, олію, яйця, дитяче харчування тощо.

Крім того, скасовано обмеження рентабельності оренди торгових приміщень.
Головною метою цих змін є зниження адміністративного тиску на бізнес, усунення надмірного втручання держави в економічні процеси, розвиток конкуренції та дерегуляція у сфері ціноутворення. А відтак: ціни на продовольчі товари соціальної групи вже не обмежуватимуть, що призведе до  їх підвищення.


Слід зазначити, що внаслідок зняття вищезазначених обмежень в торговельних закладах міста Василькова, як і в інших регіонах, за липень-серпень спостерігається збільшення цін на основні продукти харчування на 2-8 %, серед яких борошно пшеничне, хліб пшеничний вищого та 1-го ґатунків, хліб житньо-пшеничний, макаронні вироби, м’ясо та ковбасні вироби, молоко та молочні вироби тощо.


За даними головного управління статистики  в Київській області упродовж липня-серпня 2017року знизились споживчі ціни на деякі позиції соціально значущих продовольчих товарів, зокрема на овочеву групу, яйця та гречку.


Під тиском сезонного фактору на 20-40 % зменшились ціни на капусту, картоплю, буряк, менш помітно здешевіла цибуля – на 5,5%.
Гречана крупа стала коштувати на 4,5% менше. Про те за липень зросла ціна на рис (+1,2%) та борошно пшеничне (+ 0,4%).
Одночасно з цим за липень-серпень поточного року зросли ціни на м’ясну та молочну продукцію. Найвідчутніше подорожчали: м’ясо птиці – на 13,8% та сало – на 7,7%.


Також зросла ціна на яловичину – 2,2% , ковбаси варені – 2,7%  та на свинину – 3,0%. Спостерігається також збільшення споживчих цін  (у межах 0,1%-0,2%) на макаронні вироби, цукор, яйце куряче та олію соняшникову.


Ціни на молоко, сир м’який, сметану та масло вершкове зросли на 2% (+ 29 коп – 1,70 грн при придбанні кожної одиниці молочної продукції). У липні збереглось зростання цін на хліб масових сортів на 0,5% – 0,7%.


Нажаль на сьогодні на державному рівні відсутні адекватні компенсаторні заходи для відшкодування втрат малозабезпечених верств населення внаслідок подорожчання найважливіших для життєдіяльності продуктів харчування.

 
Адреса:
Телефон:
Електронна адреса:
    ВАСИЛЬКІВСЬКА МІСЬКА РАДА
    08600, Київська область, м. Васильків, вул. Соборна, 56
    +38 (04571) 2-22-51
    vasylkiv.org@gmail.com