Насильство в медіа: українці налякані

васильков 2 511 |
8-07-2019 |

Поділитися сторінкою Поділитися в Facebook Поділитися в Telegram Поділитися в Whatsapp Поділитися в Viber

Усе більше українців усвідомлюють, що насильство, демонстроване в медіа, напряму негативно впливає на їхнє життя. Про це свідчать результати дослідження КМІС. Але глибину цього впливу ще належить вивчити.



Вплив на дітей і дорослих

Кожен другий українець висловився проти демонстрації контенту, який може зашкодити телеглядачам. Таким є результат дослідження, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології.

Повідомляється, що близько 60% людей сприймають демонстрацію насильства на телебаченні як найбільший ризик негативно дії на дітей.

При цьому за межами дослідження залишилося питання впливу негативу на дорослих. Адже більшість із них вважають, що не піддаються зовнішнім чинникам. Водночас, на роздуми про вплив агресивного контенту на підсвідомість людини наштовхують такі результати дослідження: 59,8% респондентів повідомили, що перемикають на інший телеканал або радіостанцію, коли натрапляють на «негативний» контент.

Значна частина опитаних вважає небезпечним контентом на ТБ ненормативну лексику (38,6%), сексуальний контент (38,4%) і демонстрацію антисоціальної поведінки (38%).

28,8% респондентів віднесли реаліті-шоу до типів програм, які можуть містити елементи негативного впливу на аудиторію, особливо – на дитячу. При цьому 28,3% – назвали найбільш шкідливим контентом ток-шоу.

Таке дослідження актуалізує проблему відповідальності медіа за трансляцію негативного контенту, що особливо згубно впливає на дітей. Проблему посилення агресії серед підлітків під дією певної інформації досить жваво обговорюють у суспільстві. А як агресивний зміст телепрограм і деструктивна поведінка ведучих впливає на дорослих? Цей аспект продукування негативу медіа потребує особливого вивчення.


Кількість інформації про насильство

Професійні телевізійники давно помітили, що скандальні, негативні сюжети привертають увагу глядачів. Експлуатація цього явища стала основою для підвищення рейтингів телеканалів. Але які наслідки має подібне нагнітання?

За інформацією моніторингового агентства, з червня 2018 по червень 2019 в ефірі 37 національних і регіональних телевізійних каналів були переглянуті 13 733 сюжети насильницького характеру. Серед них:

про вбивство було 8270 сюжетів;

насильство показано 2983 рази;

побиття – 2480.


Тема насилля стала основою для підвищення рейтингів телеканалів

Тобто гіпотетично людина, «стрибаючи» по каналах, могла б за день подивитися 37 таких сюжетів. Вдумайтеся, кожен день ми піддаємося негативу безліч разів, і навіть якщо не помічаємо його, то він відображається на підсвідомості!

При цьому йдеться тільки про телебачення, тоді як інтернет має хоч і не такого масового, але більш концентрованого глядача.

Різниця між телебаченням та інтернет-відеоконтентом істотна. У мережі користувач сам вибирає матеріал для перегляду. Тоді як телебачення впливає на людину постійним потоком інформації, уміло чергуючи цікаві позитивні програми із вкрай негативними, у яких нерідко невиправдано детально смакують прояви агресії в суспільстві.

Як наслідок, люди старшого віку страждають від безсоння, підвищеного тиску, мають проблеми із серцем. Інші категорії проявляють невмотивовану агресію. Збільшується кількість скарг на побиття в родині. Скоюються жорстокі злочини, а це, своєю чергою, породжує нову серію страшних сюжетів.

Дедалі більше людей і відповідальних ЗМІ порушують питання: як зупинити насильство, спровоковане медіа, і хто повинен нести відповідальність за руйнівний для психіки контент?


Інфографіка:

Топ-5 контенту, який українці вважають найбільш небезпечним на телебаченні:

ненормативна лексика – 38,6%

сексуальний контент – 38,4%

демонстрація антисоціальної поведінки – 38%

реаліті-шоу – 28,8%

ток-шоу – 28,3%