Владислав Одинець: «Здорові громадяни – найцінніший скарб держави»

васильков 11 365 |
20-05-2019 |
новини Васильків [/xfgiven_gallery]

Поділитися сторінкою Поділитися в Facebook Поділитися в Telegram Поділитися в Whatsapp Поділитися в Viber

Реформа первинної ланки медицини не оминула і Васильківський район, та навіть більше, зміни медицини Васильківського району в рейтингу Київської області, одні з найкращих. Збудовані та відремонтовані амбулаторії, ФАПи, закуплено нове медичне оснащення та меблі, створено службове житло для сімейних лікарів. Про успішне виконання реформи сільської медицини ми вирішили поспілкуватись з головою Васильківської РДА Владиславом Одинцем.

З чого почалась Ваша робота над реалізацією реформи?

  • В 2016 році нашою командою був зроблений глибокий аналіз стану первинної медицини району. Ми проаналізували: стан приміщень, кадровий потенціал, стан та наявність обладнання, техніки, меблів, фінансово-економічну складову. Оцінивши результат аналізу ми розробили свій власний шлях вирішення важливих завдань задля покращення як надання медичних послуг для населення, так і комфортній роботі медиків. Вирішити ці завдання потрібно було ще й з мінімальними фінансовими затратами, оптимально витрачаючи невеликі наявні бюджетні кошти. Шляхи вирішення цих завдань були наступні: 1. Капітальний ремонт критичних закладів; 2. Будівництво нових, сучасних, енергоефективних амбулаторій та модульних ФАПів. Забезпечення новою технікою та медичним обладнанням. Консолідуючи різні рівні бюджетів, від державного до сільського, нам вдалось досягти гарних результатів.

Розкажіть детальніше про досягнення в цій сфері?

  • У Васильківському районі досить велика мережа об’єктів - 16 амбулаторій та 24 ФАПи. За три роки нами було відремонтовано 12 амбулаторій. Покроково ми змінювали мережу, поліпшували умови, ремонтували та будували об’єкти первинної медичної ланки. У період з 2017 до 2018 року було збудовано амбулаторії в с. Плесецьке, с. Велика Солтанівка, с. Глеваха, ФАП в с. Порадівка, с. Погреби, с. Кожухівка. Проведено і поточний ремонт приміщення в амбулаторії с. Дослідницьке.

Аналіз кадрового потенціалу показав основну проблематику – молодий спеціаліст отримуючи не велику заробітну плату не може винаймати житло.  У нас було три проблемні участки, де довгий час не було медика. Тому у 2018 році ми  створили службове житло в амбулаторії с. Велика Солтанівка, у ФАПі с. Порадівка, у ФАПі с. Погреби.

 

Для Кодаківської та Ковалівської амбулаторії в 2018 році закуплено два службові автомобілі. Крім ремонту медичні заклади району отримали повне оснащення медичною технікою. Амбулаторії та ФАПи обладнано інтернетом та оргтехнікою не лише для зручності роботи лікарів, а й для успішного впровадження медичної системи EHelth.

 

Чи реалізовується у нас в районі програма «Доступна медицина» в ключі нового будівництва?

 

Так. Тут велика подяка Ігорю Віталійовичу Кононенко за цю частину першого етапу реформи. В районі є великі населені пункти де лікарі обслуговують від 3 до 7 тисяч населення, але будівлі в критичному стані. Старі будівлі які ремонтувати просто не доцільно та економічно не вигідно. Будівництво нових будівель – це не забаганка. Це вимога часу та необхідність.

 В березні 2019 року ми відкрили амбулаторію в с. Іванковичі, яку збудували саме завдяки програмі «Доступна медицина». Продовжується будівництво в смт Калинівка та с. Путрівка.  Для кожної з цих амбулаторій вже видано службовий автомобіль – позашляховик  Renault Duster.

Якщо по державній програмі ми змогли побудувати нові амбулаторії, то з ФАПами набагато складніше, аджедержавні кошти на них ще покине виділяються. В районі були старі будівлі ФАПів які економічно не вигідно ремонтувати і навітьне доцільно утримувати. Наприклад в с.Застугна такий Фельшерсько Акушерський Пунк розміщений в старому будинку. Відсутнє водопостачання та водовідведення, відсутня відмостка, пічне опалення, глиняні стіни, старі вікна та двері. Ремонт такої будівлі – це величезні кошти. Шукаючи шляхи вирішення - ми розробили проект нових, енергоефективних, модульних ФАПів. Такий проект економить час будівництва та фінансових ресурсів, а саме головне він повністю енергоефективний. Проект дуже вдалий, на наш погляд, ми вже реалізували його відкривши нові модульні  ФАПи в с. Мар`янівка, с. Пшеничне та с. Застугна.

 

А як в районі виконуються державні програми?

  • В районі діє програма «Доступні ліки» для хворих на гіпертонічну хворобу, бронхіальну астму та цукровий діабет, програма для учасників бойових дій та інвалідів війни, програма для учасників ліквідації аварії на ЧАЕС.

В рейтингу області наш район в першій п’ятірці по заключеним деклараціям. Наразі заключено з населенням декларацій 72 935 – 76,3%, всього населення Васильківського району становить близько 95 500. Для такого стрімкого результату було підключено всі сили, організовувалось виїзне підписання по підрозділам і підприємствам.

Васильківський район забезпечений всіма вакцинами відповідно до Національного календаря щеплень. Амбулаторії району мають безкоштовні тести на ВІЛ,  потреба у ліках для сільських амбулаторій повністю забезпечена, і пацієнти можуть одержати визначені ліки безоплатно.

 

Чи є у сільських мешканців можливість потрапити на огляд до вузькопрофільного спеціаліста не виїжджаючи за межі району?

  • В районі регулярно проводять виїздні медогляни спеціалстами як з Васильківської ЦРЛ, так і з Київської обласної лікарні. В 2018 році більше 20 медоглядів, в 2019 вже 12 виїзних медичних оглядів населення проведено. Активно ведеться соціально-комунікативна компанія для інформування населення з різних важливих медичних питань.

Наша скоординована робота в 2019 році полягає в єдиному: якість медицини має бути покращена. Ми продовжуємо розвивати сільську медицину Васильківщини. Здорові громадяни – це скарб нації.

 

васильков

РолсМайбах Х 1545

22 травня 2019 08:42
Казино города Васильков, придает всем крепкого здоровья !